Шукати в цьому блозі

четвер, 18 серпня 2016 р.

Ти вірним був сином свойого народу

 А як мільйонів куплений сльозами
День світла й волі засвітає,
То, чень, в новім, великім людськім храмі 
Хтось добрим словом і мене згадає. (Іван Франко.)

14 серпня ц. р. біля пам`ятника Івана Франка у с. Шульганівка відбулися Франкові читання на тему: «Ти вірним був сином свойого народу» (до 160-річчя від дня народження письменника), підготовлений бібліотекою-філіалом с. Шульганівка.

Насамперед було слово Боже – місцевий парох отець Роман Гончарик відправив панахиду та виступив перед селянами з промовою. Із вступним словом на тему: «Повік не згасне Франкова зірниця» до шульганівчан та волинян звернулася бібліотекар Олександра Кучер. Крізь простір і час долинули до нас пристрасні слова Великого Каменяра, осяяні сподіванням на те, що його важка праця в ім`я кращого майбутнього народу не пропаде даремно, буде оцінена наступними поколіннями людей. Сьогодні І.Франка не тільки згадують з гордістю, називаючи сина України національним генієм, а й вдумливо вивчають його літературну спадщину. Геніальність митця виявляється в тому, що його твори і через століття хвилюють і захоплюють.
Ведучі цього дійства Мар`яна Кушнерик та Галина Опихана розповіли про життєвий і творчий шлях поета. Ансамбль «Перевесло» виконав пісні на слова І.Франка. А також на заході прозвучали Франкові поетичні твори із уст молоді Долини й Шульганівки – Наталії Вівчар, Миколи Бука, Соломії Хруставки, Софії Луговик, Галини Опиханої, Надії Осадци, Віри Жолківської. Про І.Франка віршованими рядками «Ти вірним був сином свойого народу» мовили Надія Романів та Софія Драпак.
Під завісу Франкових читань церковний хор виконав «Боже великий, єдиний».
Жителі сіл Долина та Шульганівка, а також гості сіл можуть оглянути виставку, приурочену до 160-ї річниці від дня народження письменника: «Іван Франко: З думою про народ».

Олександра Кучер, бібліотекар бібліотеки-філіалу с. Шульганівка










Немає коментарів:

Дописати коментар